Materialer til procesudstyr og produktionslokaler i pharma- og fødevareproduktion – krav, begrænsninger og rengøringsprocesser

Denne temadag vil fokusere på ny viden om de mange forskelligartede materialeudfordringer, man kan opleve i forbindelse med drift, rengøring og desinfektion af procesudstyr og produktionslokaler i pharma- og fødevareproduktionen. Teorien krydres med eksempler fra rengøring og desinfektion i industrien samt et par “kedelige case stories” fra virkelighedens verden, som har resulteret i skader, der er opstået, når rigtigt udstyr anvendes eller rengøres forkert, eller simpelthen er dårligt designet. Den nyeste viden, som giver fordele for både driftøkonomi og bæredygtighed, som er forbundet med at kunne effektivere processerne og reducere ressourceforbruget, vil blive præsenteret.

Den globale favorit til procesudstyr er rustfrit stål, og det er estimeret, at 90 % af verdens fødevarekontaktmaterialer netop er rustfrit stål. Det er der flere gode grunde til: Udover at stålet i samklang med EU-direktivet 1935/2004 kan modstå både fødevarer og CIP-midler (som regel), sikrer stålets ”passivitet”, at der ikke lækkes tungmetaller ud i produkterne. Desværre er rustfrit stål aldrig ubetinget rustfrit. Både stålet, forarbejdningsmetoder og overfladebehandling skal vælges, så man ikke risikerer korrosionsskader, hverken under drift eller rengøring. Man skal derfor vælge det ”korrekte” rustfri stål, den optimale overfladebehandling og bruge de rigtige processer.

Udover det rustfrie stål i selve procesanlæggene, er der i de omgivende produktionslokaler, inventar, kontrolkabinetter, vægge og gulvbelægninger, fuger, pakninger, automations- og el-materiel mfl. utallige andre typer og blandinger af materialer som, plast, elastomere, coatings, glas, kompositter, beton etc. Disse materialer bliver under drift og rengøring udsat for kemiske og mekaniske belastninger, der nedbryder materialerne samtidigt med, at man i mange tilfælde ikke kender den nøjagtige sammensætning eller modstandsdygtigheden af de enkelte materialer. I klassificerede områder i den farmaceutiske produktion kan dette giver udfordringer, da der er dokumentationskrav til, at materialerne kan rengøres og desinficeres samtidigt med, at nedbrydning af materialerne skal undgås.

Netop rengøring og desinfektion byder i denne sammenhæng på unikke udfordringer. Der er et drive for at effektivisere og optimere tids-, kemi- og energiforbrug samtidigt med, at firmaerne ønsker at forbedre deres grønne profil igennem bæredygtighed og grøn kemi. På rengøringssiden har dette bl.a. medført et øget fokus på mere bæredygtige produkter fra kemileverandørenes side. Netop effektivisering og ønsket om en mere bæredygtig profil er også driveren for at nyere desinfektionsmetoder såsom behandling med ozon, VHP (Volatile Hydrogen Peroxide) og UV-lys, er begyndt at vinde indpas i industrien. Følgerne af dette er en hel række af uforudsete materialemæssige udfordringer og skader.

Målgruppe
Temadagen er målrettet ingeniører, designere, konstruktører, teknikere og andre, der arbejder med rengøring, desinfektion eller vedligeholdelse, som kan se værdien af at holde produktionsapparatet rent uden at forårsage korrosionsangreb eller anden uheldig nedbrydning af materialerne.

 

Som medlem af Dansk Materiale Netværk opnår du rabat og kan deltage til medlemspris.

Se program og tilmeld dig her >

Date: Tue, 31 October 2023 09:00 am - 16:10 pm Place: VIA University College, Auditorium 1, Banegårdsgade 2, DK-8700 Horsens
DMN - The Danish industry portal for solving materials related problems