Inspirationstur til Litauen

Plast Center Danmark, facilitator for Dansk Materiale Netværk, har netop været på inspirationstur til Litauen med en mindre delegation af danske virksomheder i dagene fra d. 4. oktober til d. 6. oktober. Turen blev planlagt i samarbejde med European Enterprise Network i hhv. Danmark og Litauen og virksomheder fra en litauisk plastklynge.

Formålet med turen var at skabe en indledende kontakt mellem små og mellemstore virksomheder fra plastindustrien i Danmark og Litauen. Det var målet, at denne første kontakt skulle lede til nye forretningsmuligheder eller evt. innovationsprojekter til fordel for begge landes involverede virksomheder.

Turen omfattede bl.a. miniseminar, virksomhedsbesøg og forretningsmøder med udvalgte virksomheder, netværksmiddage mm.

Der var afgang fra Kastrup lufthavn søndag kl. 11.50 med ankomst i Vilnius kl 14.20. Efter indlogering på hotellet var der guidet rundtur i det historiske centrum af Vilnius og efterfølgende middag for de danske deltagere.

Mandag morgen blev indledt med et miniseminar hos Vilnius Chamber of Commerce and Industry and Crafts, hvor deltagerne blev introduceret for plastindustrien i Litauen. I diskussionspanelet var deltagere fra den litauiske plastklynge, det danske handelskammer i Litauen, invest in Lithuania, Enterprise Europe Network Lithuania, Enterprise Europe Net¬work Danmark samt Dansk Materiale Netværk.

Ved korte indlæg blev der informeret om Litauen, om investeringsmiljøet og om plastindustrien. Der blev informeret om, hvordan virksomhederne kan gøre forretning i Litauen ud fra et dansk forretningsmæssigt synspunkt, hvordan Enterprise Europe Network kan hjælpe og om hvordan plastklyngerne i Litauen og Danmark fungerer, hvilke medlemmer de har, og hvilke ambitioner og fremtidsudsigter de har.

Herefter var der rundbordsdiskussion.

Efter miniseminaret var der afgang mod byen Siauliai. Ved ankomst var der først frokost og derefter besøg på 3 virksomheder.  Der var tale om en extruderingsvirksomhed, en sprøjtestøbevirksomhed samt en virksomhed der forarbejder kernematerialer til kompositindustrien. Der blev taget godt imod delegationen, og det var spændende at se de 3 meget forskellige virksomheder.

Efter virksomhedsbesøgene gik turen tilbage til Vilnius, hvor der var netværksmiddag med deltagerne fra miniseminaret og repræsentanter fra virksomhederne.

Dagen derpå blev delegationen opdelt i grupper, for at tage på individuelt planlagte forretningsmøder. Deltagerne fra Dansk Materiale Netværk og Plast Center Danmark besøgte Lithuanian Energy Institute of Material Research and Testing og Kaunas University of Technology, institutioner som rummede mange gode samarbejdsmuligheder.

Herefter var der afgang mod lufthavnen i Vilnius og retur til Kastrup efter en spændende og informativ inspirationstur.

Det kan i øvrigt oplyses, at The Siauliai Association of Industrialists i samarbejde med the Lithuanian Confederation of Industrialists inviterer til Danish Business Days I Siauliai i dagene 29.- 30. oktober. Registrering kan foregå via telefon på +37069857600 eller via mail til spa@siauliai-pramone.lt  For mere information, se venligst under arrangementer.

Se endvidere artikel fra Ingeniøren d. 9. oktober 2015 om virksomheder, der lægger udvikling i Litauen her >

 

Kommentarer fra nogle af deltagerne:

MM Composite:

Vi var rigtig godt tilfreds med turen, arrangementet var godt og professionelt tilrettelagt, tak til arrangørerne.

Mandagen var særdeles spændende. Virksomhedsbesøgene var meget inspirerende ligesom de “administrative” input fra miniseminaret om morgenen og den senere netværksfrokost var værdifulde.

På basis af turen har vi fået idéer til et eventuelt samarbejde med en af de deltagende virksomheder. Hvis samarbejdet bliver til noget, vil vi helt klart kontakte de personer, vi mødte på miniseminaret.

Om vi vil deltage i et lignende arrangement på et senere tidspunkt, vil være meget afhængig af indholdet og specielt afhængig af, hvad der kommer ud af vores idéer.

 

Frandsen Industri:

Tak for turen til Litauen som vi fik meget ud af. Der er et potentielt samarbejde med 2 af de virksomheder vi mødtes med. Den ene virksomhed, som vi fik et rigtigt godt indtryk af, afventer vi nu et tilbud fra, mens den anden virksomhed afventer forslag fra os til en forbedring af deres maskinpark, så deres vedligeholdelsesomkostninger kan nedsættes.

Vores guide var meget positiv og til stor hjælp.

Hvis der kommer lignende tiltag fremover, er vi interesserede i at deltage.

 

Se billeder fra turen nedenfor:

DMN - Danmarks industriportal for løsning af materialerelaterede problemstillinger