Temadag om cirkulær økonomi med fokus på vanskelige plastfraktioner afholdt hos Schneider Electric

Torsdag den 25. november afholdt DMN temadag hos Schneider Electric i Ringsted, hvor temaet var genanvendelse af vanskelige plastfraktioner.

Schneider Electric er en af de mange virksomheder, som har fraktioner af blandende plasttyper og de har i samarbejde med virksomheden Trebo, udviklet en teknologi til at adskille disse, så langt mere plast kan blive genanvendt.

Fabrikschef Mogens Auchenberg lagde ud med at fortælle, hvordan de arbejder med cirkularitet og bæredygtighed i virksomheden og om de plastfraktioner, som Trebo sorterer for dem.

Herefter fortalte Thomas Trebbien fra Trebo om deres sorteringsteknologi, som de nu udbyder som ”sorting as a service” på kontrakbasis, og om deres visionære planer for fremtiden. Dernæst fik vi en fin rundvisning på den flotte meget automatiserede fabrik, hvor der genanvendes i stort omfang.

Efter frokosten fortalte Kim Larsen fra Ragnsells om deres arbejde med at genanvende post consumer plast, som er noget vanskeligere at udnytte end industrielle fraktioner. Virksomheden er godt på vej med deres Fair Plastic, og håber at forbrugerne med tiden vil stille krav om indhold af regenerat i de produkter de køber.

Anders Munk fra Redivivus fortalte dernæst om genanvendelse af nylon fiskenet. Anders viste processen fra deres forsøg med sågar meget snavsede fiskenet til pellets. De recyclede nylonpellets vil blive solgt med dokumentation af de mekaniske egenskaber og carbon footprint. Der er fremstillet prøveemner og prøvestænger med forskellig tykkelse og overflade, så potentielle kunder let kan forestille sig, hvordan et produkt vil tage sig ud, når det fremstilles af den pågældende råvare.

Næste indlæg var fra Lars Kaufmann fra råvareleverandøren Plastcom. Lars fortalte og fremviste en salgsplatform, Plastic Resale, virksomheden har udviklet, som man frit og kvit kan benytte, hvis man enten ønsker at købe eller sælge et parti af en eller anden råvare, som både kan være virgin kvaliteter, recyclede kvaliteter eller additiver/masterbatches.

Herefter var det Henrik Jensen, ligeledes fra Plastcom, som fortalte om et unikt patenteret biobaseret plastmateriale, UBQ, fremstillet af affald fra lossepladser, som kan anvendes som tilsætningsstof til plast, som derved bliver CO2 neutralt eller sågar får negativt CO2 footprint ved en given tilsat mængde.

Sluttelig var det Henrik Wenzel fra det tekniske fakultet, Institut for grøn teknologi, SDU Life Cycle Engineering med et spændende online indlæg om ”Fremtidens grønne plastsystem og balancen mellem mekanisk genanvendelse, kemisk genanvendelse og e-plast lavet af CO2 og brint”.

Læs den spændende artikel om power-to-X her >

Det var en spændende dag med mange fine indlæg om genanvendelse af vanskelige plastfraktioner. Tre af virksomhederne, der gav indlæg, havde gennemført et forløb i projektet Grøn Cirkulær omstilling og gav udtryk for deres tilfredshed med projektforløbet.

Date: August 30, 2022
DMN - The Danish industry portal for solving materials related problems