Udbytterig limdag blev afholdt med stor tilslutning

Dansk Materiale Netværk, DMN – AluNet afholdt tirsdag den 1. december 2015 en temadag om limning af aluminium på Aalborg Universitet i Esbjerg. Arrangementet var fuldtegnet og med 44 deltagere, som havde taget imod invitation, havde vi ekstraordinært gjort mere plads, så alle kunne være med og få en udbytterig dag.

Hans Schmidt Lindholm fra Dansk Materiale Netværk – AluNet bød velkommen og fortalte om aktiviteter, muligheder og projektsamarbejde indenfor DMN samt om dagens program. Desuden fortalte Hans om det gode strategiske samarbejde med brancheorganisationen Aluminium Danmark, Dansk Industri herunder aktiviteter og kommende fælles arrangementer.

Den første indlægsholder var Mia Katharina Podlech fra Dansk Materiale Netværk – PlastNet. Mia havde 2 indlæg, som på grundig og omhyggelig vis gjorde rede for de grundlæggende kemiske mekanismer, der er i spil ved limprocesser. Det ene indlæg handlede om adhæsionsteorier og det andet om strukturelle lime, sammenhæng mellem struktur og egenskaber, hvor der blev uddybet omkring epoxy- / polyuretan- / og akrylatlime.

Hans Schmidt Lindholm havde herefter et spændende indlæg om design og udformning af limsamlinger. Han fortalte om belastningsforhold omkring limfugen og spændingsfordelingen herom. Hans viste også beregningseksempler på dimensionering af limsamlinger. Desuden blev design af limsamlinger uddybet, således at limens egenskaber udnyttes bedst muligt.

Liliana Aurelia Schjøtt fra DMN – AluNet gennemgik, med udgangspunkt i et praktisk eksempel fra en medbragt case, en direkte anvendelig systematisk metode til valg af lim, hvor den generelle materialevalgsprocedure blev fremlagt.

Dagen fortsatte med et meget spændende indlæg holdt af Jesper Abel fra B&O, hvor der var fokus på for- og efterbehandling ved limning af aluminium. Han fortalte hvorfor man skal forbehandle aluminium inden limning, om forbehandlingsmetoder og forskellige recepter på det samt hvad formålet med efterbehandling er.

Anders Beier fra Sika Danmark kom med et meget spændende indlæg om Sika-løsninger til bilindustrien. Anders havde et eksempel fra samlingen af Range Rover Sport, som har en karosseri i aluminium, og er samlet vha. lim fra Sika. Han havde også et eksempel fra samlingen af BMW i3 med en specielt udviklet polyuretan lim Sikaflex UHM.

Maria Holm fra Sika Danmark fortsatte emnet om innovative limløsninger på aluminium ved at tale om fordeling af kræfter i limsamlinger, forbehandling, design, brud og de mange produkter Sika tilbyder til forskellige applikationer.

Jesper Abel B&O har afsluttet dagen med et meget interessant indlæg om kvalitetssikring ved limning, hvor deltagerne fik en grundig indførelse i B&O’s kvalitetskontrol og prøvningsudstyr.

Pauserne blev flittigt benyttet til at netværke alt imens frokost, kaffe og chokolade blev nydt.

Se billeder fra dagen nedenfor.

Hvis du er medlem af Dansk Materiale netværk, kan du logge ind og se præsentationer fra dagen her >

DMN - Danmarks industriportal for løsning af materialerelaterede problemstillinger