PlastNet deltog i Nordiske Polymerdage

PlastNet har netop deltaget i konferencen “Nordiske Polymerdage” som udstiller og medarrangør.

Konferencen blev i år afholdt i København fra den 1. – 3. juni, med deltagelse af fagfolk fra Norge, Sverige, Finland og Danmark.

På PlastNets stand var det muligt at få information om Dansk Materiale Netværk og de aktiviteter, der foregår i det nye innovationsnetværk. Det var endvidere muligt at se eksempler på et udvalg af de rapporter, der er udarbejdet som følge af de projekter, der er gennmført i PlastNet.

Af andre udstillere kan nævnes Perkin Elmer, Anton Paar, MD Scientific, Bio Navis og Malvern, hvor vi blev opdateret på de nyeste instrumenter til anvendelse ved polymeranalyser.

På konferencen var mange spændende indlæg fra unge forskere med interesse for polymervidenskab, herunder en del indlæg omhandlende anvendelse af cellulose i kompositter og deraf påkrævet funktionalisering af cellulosens overflade.

Det var især de unge forskere fra Sverige, der havde arbejdet med dette emne, forårsaget af at man i Sverige har oplevet konsekvensen af, at der ikke læses så mange aviser mere som tidligere, hvorfor deres eksport af træ og papir er faldende. Der arbejdes derfor på, at finde andre anvendelsesområder for træ/cellulose. Deres arbejde bakkes op af industrien i Sverige, der finansierer de mange studier.

Andre spændende indlæg omhandlede anvendelse at polymerer inden for medicinal industrien. Især interessant var det at høre om, hvordan det med nye teknikker er muligt at frigive medicin tilpas langsomt og målrettet, så patienter ikke så hyppigt skal udsættes for ubehag i forbindelse med behandling af deres sygdom, og at høre om hvordan det nu er muligt at indkapsle medicin i polymer mikrobobler, som kan bringes til at frigive medicinen, så den udelukkende angriber det sygdomsramte væv.

Særligt skal også fremhæves, at det af nogle af indlæggene fremgik, at de studier, der blev præsenteret for år tilbage på Nordiske Polymerdage, og som på det tidspunkt var på grundforskningsniveau, nu er på vej til at finde kommerciel anvendelse. Dette bekræfter vigtigheden af, at der forskes i fagområder, hvor man ikke på nuværende tidspunkt kan angive den fremtidige praktiske anvendelse.

I forbindelse med konferencen var der arrangeret en konkurrence, hvor der kunne stemmes på den bedste poster blandt de 15 posterpræsentationer fra unge forskere og udstillere. Den bedste poster blev offentliggjort ved konferencemiddagen og omhandlede cyklist test af silikone elastomer prøver med formålet at illustrere svigt af silikone bryst implantater. Den var udført af Michael Lämmlein og Dirk W. Schubert.

Under konferencemiddagen var der underholdning ved fremtidsforsker og foredragsholder Johan Peter Paludan, som havde mange sjove og interessante bud på fremtiden.

I det nedenstående kan ses stemningsbilleder fra et par gode dage ved Nordiske Polymerdage.

DMN - Danmarks industriportal for løsning af materialerelaterede problemstillinger