Debat: Hvor ville vi være uden plastik?
Den sidste tids debatter sætter igen fokus på, at plast er noget, der helst skal undgås eller erstattes med andre, underforstået mere bæredygtige alternativer. Selvfølgelig skal plast ikke ende i naturen, og selvfølgelig skal vi rette blikket skarpt derhen, hvor plast kan indeholde problematiske stoffer. Når det er sagt, er der flere gode grunde til at italesætte alle de gode egenskaber, plast har. I Danmark er vi virkelig dygtige til at producere avancerede plastprodukter, der sælges i hele verden. Lego, Coloplast, Grundfos, Oticon er kendte eksempler på globale virksomheder, der producerer legetøj, medikoprodukter, pumper og høreapparater, som samtidig er højteknologiske plastproducenter.
Forudsætningerne for at have højteknologisk plastproduktion i Danmark er adgang til veluddannet arbejdskraft og adgang til viden og udvikling inden for materialer og produktionsteknologi. Antallet af elever, der starter på en uddannelse til plastmager, er næsten halveret på fire år. Det er på trods af, at der er lærepladsgaranti, hvilket de færreste fagområder kan prale af. Det kunne måske have noget at gøre med de plasthistorier, der får taletid i medierne. Det giver god mening, at vi som medieforbrugere er mere optagede af en havskildpadde med et sugerør i næsen end en ny coating-teknologi til katetre. Men når vi en dag ligger på hospitalet, tager vi med glæde imod de teknologiske fremskridt. Hvis vi bliver ved med at tale plast ned, kan vi ikke forvente, at vores unge vil være plastmagere eller compoundører. Vi kan heller ikke forvente, at der bliver investeret i nye landvindinger inden for polymerforskning.
Hvis vi i stedet fokuserer på at være med til at påvirke de negative konsekvenser, der kan være ved plast. Det kræver et konstruktivt samarbejde, ikke mindst med medierne, ikke skyttegravskrig over plastposer.
Debat fra Børsen – fredag, den 13. september 2019
